Амбициите на Китай да изгради нов "Път на коприната" не са свързани с експанзия на военната роля на страната в чужбина или пък с откриването на чуждестранни бази.

Това увери китайското военно министерство, съобщава Ройтерс.

Новият "Път на коприната", официално известен като китайската инициатива "Един пояс и един път", е важна политика на президента Си Дзинпин за разширяване на връзките между Азия, Африка и Европа чрез инвестиране на милиарди долара в инфраструктурни проекти.

На специално посветен форум в Пекин този месец Си обеща 124 милиарда долара за плана, обещавайки път на мира, свободно участие и свободна търговия.

Но някои държави, конкретно Индия и някои европейски столици, подозират, че Пекин използва плана за разширяване на влиянието си по света.

Запитан дали инвестициите в пристанищата в Гърция, в Пакистан и Шри Ланка са със скрито военно намерение, говорител на военното министерство на Китай отговори, че подобна спекулация е "безпочвена".

Новият "Път на коприната" е за сътрудничество и търговия, увери говорителят.

По думите му "инициативата няма военно или геостратегическо намерение".

Китай не се опитва да присвои правото да ръководи световните дела или сфери на влияние, и няма да се намесва във вътрешните работи на други държави, подчерта представителят.

В момента Китай изгражда първата си военна база в чужбина, която ще се намира в Джибути, въпреки че Пекин я описва като логистичен център.