За политическо решение в Сирия настоява специалният пратеник на ООН Геир Педерсен.

Това заяви той след 3-дневно посещение в страната. То е първото от избирането му на този пост, предаде АФП.

Пратеникът определи като "конструктивна" срещата си със сирийския външен министър Уалид Муалем. Предстои му и среща с основната опозиционна сирийска групировка. 

Педерсен заминава от Дамаск за ливанската столица Бейрут. Той обаче ще направи скоро ново посещение в Сирия. 

Припомня се, че Педерсен пое официално поста на 7 януари. Той е четвъртият пратеник на ООН от началото на конфликта преди 8 години и безкрайните опити за постигане на мир. Неговият предшественик, Стафан де Мистура, се оттегли миналата година по лични причини.

Макрон: Оставаме в Сирия и Ирак през 2019 г.

Макрон: Оставаме в Сирия и Ирак през 2019 г.

Обявеното изтегляне от страна на нашия американски съюзник не трябва да ни отклонява от стратегическата ни задача

Франция ще запази военното си присъствие в Близкия изток през 2019 г. Това съобщи по-рано президентът на Франция Еманюел Макрон.

Макрон отбеляза, че извършената вчера атака в сирийския град Манбидж, при която загинаха американски войници, показва, че битката срещу ДАЕШ ("Ислямска държава") все още не е приключила.

Френският лидер също подчерта, че Париж ще продължи да изпълнява ангажиментите си към международната коалиция в Сирия и Ирак през тази година.

"Обявеното изтегляне от страна на нашия американски съюзник не трябва да ни отклонява от стратегическата ни задача да унищожим ДАЕШ", каза Макрон в обръщение към въоръжените сили във френския град Тулуза.

През миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че изтегля войските от Сирия, тъй като войната срещу ДАЕШ е спечелена.