Остри реакции в Пекин и Сеул, след като японският министър на отбраната Томоми Инада посети храма Ясукуни, съобщват ДПА и "Гардиън".

Инада посети храма само ден след завръщането си от визита на Пърл Харбър, където японска делегация с премиера Шиндзо Абе почете 75-годишнината от японската атака срещу американската военноморска база на Хаваи през декември 1941 година.

Обама нарече визитата на Абе в "Пърл Харбър" исторически жест

Обама нарече визитата на Абе в "Пърл Харбър" исторически жест

Шиндзо Абе е първият японски премиер...

Храмът почита духа на 2,5 милиона загинали японски войници, включително и осъдените за военни престъпления като бившия премиер Хидеки Тоджо - пряко отговорен за нападението през 1941 година.

75 години от атаката на Япония срещу Пърл Харбър

75 години от атаката на Япония срещу Пърл Харбър

При изненадващата атака загиват 2 403 американци

Военният министър предложи молитви в храма "с надежда да се изгради мир за Япония и света от бъдеща гледна точка", каза тя пред журналисти след посещението.

Във вторник Абе и Барак Обама почетоха жертвите при изненадващата японска атака на Пърл Харбър, при която бяха убити 2 403 американци.

Инада и външният министър също присъстваха на американската церемония, на която Абе поднесе съболезнования, но не се извини.

Посещението на Инада в храма "отразява някои фанатични и погрешни възприятия на японския народ за историята и, по ирония, то беше направено точно след така наречената "обиколка на помирението" на Пърл Харбър", каза говорителят на външното министерство на Китай.

"Китай категорично се противопоставя" на това посещение, добави представителят.

Външното министерство на Южна Корея привика представител на японското посолство в Сеул, за да изрази официално протеста си срещу посещението в храма, информира "Йонхап".

Министерството определи посещението в храма като "жалко" и отбеляза в съобщение, че Ясукуни "разкрасява колониалните инвазии в миналото и войните, както и съхранява военните престъпления".

Посещението на политически лидери в храма в японската столица често вбесява Пекин и Сеул.

Храмът Ясукуни е построен през 1869 година. С него се почитат душите на почти 2,5 милиона японски войници, включително повече от 1000 военни престъпници, които са загинали във войни от втората половина на XIX век и XX век.