Филипините отхвърлиха молба на Китай за провеждане на разговори за спора в Южнокитайско море. Манила беше призована да „пренебрегне” решението на арбитражния съд в Хага. Това обяви външният министър на Филипините Перфекто Ясай, цитиран от „Франс прес”.

Арбитражният съд в Хага реши миналата седмица, че няма правна база за претенциите на Китай в акваторията. Пекин отхвърля решението.

Трибуналът в Хага отхвърли претенциите на Пекин за Южнокитайско море
Обновена

Трибуналът в Хага отхвърли претенциите на Пекин за Южнокитайско море

Обяви, че Китай е нарушил суверенните права на Филипините

Те се обърнаха към нас да се открием за двустранни преговори, но да пренебрегнем решението на арбитража, това е нещо, което им казахме, че не съответства на нашета конституция и на нашите национални интереси, изтъкна Ясай.

Министърът, интервюиран от ABS-CBN, поясни, че той и китайският му колега Ванг И са обсъдили възможността за двустранни преговори в кулоарите на срещата Азия-Европа в Монголия миналият уикенд, но не са постигнали напредък.

Бихме искали да обсъдим как вашите рибари ще имат достъп до района, но не и в контекста на решението на съда, обърнал се Ванг И към Ясай в Монголия.

„Те заявиха, че „ако настоявате относно съдебното решение, обсъждания в тази насока, то ние можем да се насочим към конфронтация”, добави филипинският министър. По думите му Манила не очаква скоро да започнат директни преговори с Пекин за морския спор, тъй като азиатският гигант отказва да приеме решението на съда.

Съдът в Хага реши миналата седмица, че Пекин нарушава суверенните права на Филипините в Южнокитайско море.