Новоизбраният американски президент Джо Байдън и действащият вицепрезидент Майк Пенс скоро ще бъдат имунизирани срещу COVID-19.

Според двама служители от преходния екип на Байдън, запознати с въпроса, той ще си сложи ваксината публично още през следващата седмица.

Белият дом обяви, че Пенс и съпругата му Карън ще получат ваксината публично в петък.

Във вторник Байдън заяви, че д-р Антъни Фаучи, най-добрият експерт по инфекциозни болести в страната, го е посъветвал да го направи възможно най-рано.

Тръмп и Пенс с ранен достъп до ваксината в САЩ

Тръмп и Пенс с ранен достъп до ваксината в САЩ

Не е ясно дали Байдън и Харис ще се ваксинират

Байдън каза, че иска здравните работници на първа линия и уязвимите групи от хора да бъдат основен приоритет, тъй като ваксината се разпространява в цялата страна.

Но той също така отбеляза колко е важно да получи ваксината публично, за да изгради доверие сред американците да се ваксинират.

Припомняме, че по-рано беше съобщено, че президентът Доналд Тръмп, вицепрезидентът Майк Пенс и други висши американски служители ще получат ранен достъп до новоодобрената ваксина срещу COVID-19.

Ваксинацията в страната започна в понеделник, след бързото одобрение на продукта на Pfizer от Агенцията по храните и лекарствата. Първият ваксиниран беше медицинска сестра.

Програмата за ваксинация в САЩ има за цел да достигне 100 милиона души до април.

Припомняме, че заради бързата процедура по одобрение се заговори за натиск и заплахи с уволнения от Белия дом.

Не е ясно кога Тръмп ще се ваксинира, като се има предвид, че той вече преболедува коронавируса и се възстанови.

Първият ваксиниран в САЩ - медицинска сестра

Първият ваксиниран в САЩ - медицинска сестра

Сандра Линдзи, медицинска сестра в еврейския медицински център Лонг Айлънд, Ню Йорк

Бивши американски президенти вече декларираха намерение са се ваксинират, за да насърчат и обикновените американци да го направят.