Стотици сръбски пенсионери протестираха в Белград срещу налаганите от правителството строги мерки за икономии, които са част от споразумение с Международния валутен фонд, който отпусна заем на Сърбия в размер на 1,2 милиарда евро, съобщава Ройтерс.

Хиляди пенсионери на протест в Босна с искане за 10% увеличение на пенсиите

Хиляди пенсионери на протест в Босна с искане за 10% увеличение на пенсиите

От около 410 000 пенсионери в Босна близо 2/3 от тях живеят с минимум 196 долара

Скандирайки "крадци" и носейки лозунги като "ние сме гладни", пенсионерите поискаха от правителството и Конституционния съд да отменят наложените още през 2014 г. строги икономии и да възстановят изгубените пенсии.

През февруари 2015 г. тогавашният премиер Александър Вучич подписа тригодишен договор с МВФ за отпускане на тригодишен заем, а Белград се ангажира да намали дълга си и бюджетния си дефицит.

В края на 2014 г. Белград намали заплатите в обществени сектор и пенсиите между 5 и 25%.

"Около 700 000 души изгубиха ¼ от месечните си доходи...плащаме за този пенсионен фонд 45 г., надявайки се на стабилни старини", каза 80-годишният Милорад Павичич.

Около 1,7 милиона от 7 милиона граждани са пенсионери. Правителството отделя 13% от БВП за пенсии, показват данни на Световната банка. Средната пенсия в Сърбия е около 190 евро - една от най-ниските в Източна Европа.

По-рано този месец правителството обяви ще увеличи заплатите на лекарите, учителите и военнослужещите с 10% и пенсиите с 5% от януари следващата година.

Пенсионерите са получили еднократна помощ до 59,38 долара през 2017 г. Но според тях мерките дори не са задоволителни.

Правителството трябва да обсъди вдигането на заплатите и пенсиите с мисията на МВФ, която ще направи финален преглед на споразумението този и през следващия месец.