Френският президент Еманюел Макрон може да е прокарал непопулярната си пенсионна реформа, но само с висока цена за политическия си капитал, който сега се опитва да поправи, като предлага разговори със синдикатите по други въпроси, пише "Ройтерс".

Като се има предвид, че неговият пенсионен план, който повишава законоустановената възраст за пенсиониране от 62 на 64 години, просто поставя Франция в по-голяма степен до нейните съседи от Европейския съюз, някои чуждестранни коментатори се чудеха за какво са всички протести и обществен гняв.

Но това не успява да разбере не само защо французите гледат на 62-годишната пенсионна възраст като на ценна социална придобивка, но също така и на опасенията на много работници, чието лично положение означава, че са били изключени от нея и сега са изправени пред по-късно пенсиониране.

Могат ли французите да се пенсионират по-рано от другите в Европа?

На теория да. Заедно с Гърция, Франция в момента има най-ниската законоустановена възраст за пенсиониране в Европейския съюз, където средната възраст в 27-членния блок е 64,8 години.

Сравнително по-ниското пенсиониране и високата продължителност на живота означават, че французите наистина прекарват повече време в пенсия от много други страни, според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

ОИСР изчислява, че французинът обикновено прекарва 23,5 години в пенсия, на второ място след 24-те години в Люксембург и доста над 20-те години, които мъжете във Великобритания и Германия прекарват в пенсия.

По-добре ли са другите пенсионери?

Френските пенсионни плащания като дял от доходите преди пенсиониране са удобно по-високи, отколкото другаде. Пенсионният доход на френския пенсионер след облагане с данъци е почти три четвърти от доходите му преди пенсиониране в сравнение с 58% във Великобритания и близо 53% в Германия, според OECD.

Такава щедрост си има цена. Франция харчи близо 14% от икономиката си за пенсионната си система. Това е почти двойно повече от средното за ОИСР от 7,7%, като само Италия и Гърция харчат повече от Франция.

Но такива високи разходи помагат за запазването на равнището на бедност на пенсионираните хора във Франция сред най-ниските в развития свят - само 4% от населението в сравнение със средно за ОИСР от 13%, докато нивата на неравенство също са по-ниски от средните.

Всички ли се ползват от това? 

Не точно. Докато Франция се откроява с ниската си стандартна възраст за пенсиониране, картината не е толкова ясна, отколкото изглежда на пръв поглед, защото кога един работник се пенсионира също зависи от това колко дълго е правил вноски в пенсионната система.

Периодът, който работниците трябва да плащат, постепенно се увеличава от 42 на 43 години, а реформата на Макрон измества целта от 43 години до 2027 г. от 2035 г. преди.

Повече от една трета от френските работници вече напускат работната сила след 62 години, според Conseil d'Orientation des Retraites, независим панел, който предоставя анализ на пенсиите за правителството.

Често хората, които са започнали да работят до късно поради по-високо образование или са отделили време от кариерата си, за да отгледат деца, трябва да работят доста след 62 години. Сега и след реформата на Макрон всеки може да се пенсионира на 67 години с пълна пенсия, независимо колко дълго плаща.

ОИСР изчислява, че нормалната възраст за пенсиониране за французин, започнал работа на 22 години, е 64,5 години, малко по-висока от средната за ЕС от 64,3 години, но под 65,7 години в Германия.

Въпреки това, тъй като много страни позволяват изключения за ранно пенсиониране и някои хора се пенсионират преди да получат пълна пенсия, средната ефективна възраст в много страни е по-ниска от стандартната законова възраст.

Във Франция средната ефективна възраст на хората, които напускат пазара на труда, е 60,4 години, доста под средната за ОИСР от 63,8 години.

А сега какво? 

В телевизионно обръщение в най-гледаното време в понеделник вечер Макрон обясни на французите, че "да работим малко по-дълго, както направиха нашите европейски съседи", ще създаде повече богатство за икономиката и ще позволи по-големи нива на инвестиции.

Опозиционните партии и синдикатите казват, че плановете на Макрон са брутална атака срещу социалния модел на страната, където солидни данъци и пенсионни вноски финансират щедри социални услуги.

Правителството на Макрон казва, че повишаването на възрастта за пенсиониране ще запуши недостиг от 13,5 милиарда евро, който пенсионната система иначе би изпълнила до 2030 г.

Въпреки това, проучване, публикувано във вторник от икономическия мозъчен тръст Rexecode, предполага, че очакваните печалби на правителството са твърде оптимистични и дефицитът вероятно ще остане.

И след обръщението на Макрон: Пожари и погроми в Париж

И след обръщението на Макрон: Пожари и погроми в Париж

Синдикатите: Президентът не разбира гнева на работещите