Американски командири, планиращи изтеглянето на американски войски от Сирия, препоръчват кюрдските бойци, борещи се с Ислямска държава, да могат да запазят оръжията си, доставени от САЩ, казаха пред Ройтерс четирима американски чиновници. Тяхното мнение вероятно ще разгневи съюзника на НАТО Турция.

Кюрдите не могат да канят други елементи в Манбидж, скочи Турция

Кюрдите не могат да канят други елементи в Манбидж, скочи Турция

Ердоган описа информацията, че сирийската армия е влязла в града като "психологическа операция"

Трима от длъжностните лица, говорещи при условие за анонимност, казаха, че препоръките са част от обсъжданията на проектоплан на военните от САЩ. Не е ясно какво в крайна сметка ще препоръча Пентагонът на Белия дом.

В Пентагона дискусиите все още са на ранен етап и все още не е взето решение. След това планът ще бъде представен в Белия дом през следващите дни, когато американският президент Доналд Тръмп вземе окончателно решение.

Сирийската армия навлезе в Манбидж след призив на кюрдите заради турска заплаха
Обновена

Сирийската армия навлезе в Манбидж след призив на кюрдите заради турска заплаха

Армията е навлязла в Манбидж и е издигнала флага на Сирия

Пентагонът заяви, че би било "неподходящо" и преждевременно да се коментира какво ще се случи с оръжията.

"Планирането продължава и се съсредоточава върху извършването на контролирано изтегляне на сили, като се вземат всички възможни мерки, за да се гарантира безопасността на нашите войски", заяви командирът Шон Робъртсън, говорител на Пентагона. Белият дом не коментира.

Сирийските кюрди спират боевете с ДАЕШ, ако Турция ги нападне

Сирийските кюрди спират боевете с ДАЕШ, ако Турция ги нападне

Изтеглянето на САЩ от Сирия удря тежко сирийските кюрди

Тръмп миналата седмица внезапно нареди пълно изтегляне на американските войски от Сирия, като предизвика широка критика и предизвика оставката на министъра на отбраната Джим Матис.

Официалните представители на САЩ заявиха, че решението на Тръмп е разстроило американските командири, които разглеждат неговото решение като предателство към кюрдската милиция, която се бори срещу Ислямска държава в Сирия.