Постигнато е съгласие с най-малко две държави Пентагонът да прехвърли около 12 затворници от военния затвор Гуантанамо. Това заяви американски представител, цитиран от Ройтерс.

Това е част от опитите на президента на САЩ Барак Обама да затвори съоръжението.

Първият трансфер се очаква в близките дни, а останалите ще бъдат прехвърлени през следващите седмици, поясни представителят. Сред тях е Тарик Ба Одах, гражданин на Йемен, който е изгубил половината от телосложението си заради гладна стачка.

В момента в морската база в Гуантанамо бей в Куба има 91 затворници. Повечето от тях са държани без повдигнати обвинения или съдебен процес повече от десетилетие, което се осъжда от много държави и организации.

Обама, който миналият месец изпрати в Конгреса план за затваряне на затвора, иска да изпълни предизборното си обещание преди да напусне Белия дом през януари. Но много републиканци в Конгреса, както и някои демократи, са твърдо против.

Пентагонът вече е уведомил Конгреса за последното планирано прехвърляне на дузина сред 37 затворници, които ще бъдат изпратени в държавите им или други страни, добави представителят. Той очаква цялата група от 37 затворници да бъде прехвърлена това лято.

През 2002 година имаше 780 арестанти. Затворът беше открит след терористичните атаки на 11 септември 2001 година.

Пентагонът изпрати екип от експерти, за да инспектират американски затвори, които евентуално могат да бъдат използвани за арестантите от затвора в Куба. Разглеждат се затвори в Южна Каролина, Канзас и Колорадо.