Пентагонът нито потвърждава, нито отрича твърденията на Русия, че е изстреляла хиперзвукова ракета по украинска цел през уикенда, каза висш служител на отбраната на САЩ в понеделник, съобщава The Hill.

"Не можем да го опровергаем, но и не можем да го потвърдим независимо. Не е съвсем ясно. Това, което бихме оценили, е, че със сигурност е възможно".

Ако е вярно, използването на ракетата показва желанието на руснаците да засилят използването на по-разрушителни оръжия.

Кремъл заяви в събота, че е ударил украинско оръжейно съоръжение с хиперзвукова ракета, като сподели видео, което показва как ракета поразява и разрушава сграда.

Москва казва, че ударът е нанесен в петък срещу "голямо подземно хранилище за ракети и авиационни боеприпаси" в село Делятин в Ивано-Франковска област.

От военна гледна точка обаче ударът няма никакъв смисъл предвид целта, според Пентагона.

Едно от обясненията може да бъде, че руските сили изчерпват прецизно управляваните си боеприпаси, които обикновено използват "и чувстват, че трябва да се възползват от този ресурс". 

Москва също може да се опитва да изпрати съобщение до Запада и Украйна, че имат капацитета и биха могли да го използват, ако е необходимо, за да спечелят някакъв лост на масата за преговори, добави служителят на Пентагона.

"Но... от военна гледна точка, ако е хиперзвукова ракета, няма много практичност".

Русия е използвала хиперзвукови ракети в Украйна

Русия е използвала хиперзвукови ракети в Украйна

Украйна съобщи за още един убит руски генерал