Министерството на отбраната на САЩ се договори с Lockheed Martin Co за намаляване на цената на изтребителите Ф-35 с 8,8% към последната поръчка на ведомството. Така един самолет ще струва по-малко от 80 милиона долара, обяви представител на Пентагона, цитиран от "Ройтерс".

Пентагонът съобщи, че споразумението за повече от 3 г. ще е 34 милиарда долара за 478 изтребителя Ф-35. Това е предварително споразумение и се очаква да бъде финализирано през август. Това е дванадесетата партида самолети.

САЩ прекратиха програмата за обучение на турски пилоти на Ф-35

САЩ прекратиха програмата за обучение на турски пилоти на Ф-35

От Конгреса на САЩ предупредиха, че ще наложат санкции на Турция, ако осъществи сделката с Русия

Предварителното споразумение включва подробности за първата година и варианти за две допълнителни години. Включени са варианти, защото официално не могат да се закупят самолетите, докато Конгресът на САЩ не одобри бюджета за тези години.

Тазгодишното споразумение ще намали цената на изтребител Ф-35А до 81,35 милиона долара от 89,2 милиона долара според сделка, сключена през август 2018 г., съобщи заместник-министърът на отбраната Елън Лорд.

Според вариантите, покриващи втората и третата година, цената на един самолет ще падне под 80 милиона долара, обясни Лорд. През тези години ще се произведат по 160 самолета на година.

Целта на американската компания е да произведе 3000 самолета и да смъкне цената на Ф-35А под 80 милиона долара чрез огромни поръчки.

Закупените от Белгия американски изтребители Ф-35 опасни за екипажа

Закупените от Белгия американски изтребители Ф-35 опасни за екипажа

Ф-35 има много технически недостатъци

Новата цена може да насърчи още чуждестранни клиенти да се присъединят към програмата. В САЩ като потенциални чуждестранни купувачи се посочват Сингапур, Гърция, Румъния, Испания и Полша. Обединените арабски емирства, Финландия и Швейцария също проявяват интерес.