Пентагонът е приключил разследване срещу помощника по националната сигурност на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп Майкъл Флин във връзка с контактите му с чуждестранни организации, включително от Русия, съобщи в събота CNN. Става въпрос за средствата, които той е получавал от руски и турски организации след напускане на военна служба и преди да бъде назначен на пост в администрацията на САЩ.

По-специално, кабинетът на генералния инспектор трябваше да разбере дали пенсионираният генерал е получил разрешение от Сухопътните войски и Държавния департамент, преди да получи плащания от чуждестранни власти или организации, контролирани от чужди власти. Липсата на разрешение за това може да представлява нарушение на редица вътрешни разпоредби на Пентагона.

Припомняме, че в началото на декември миналата година съд официално прекрати наказателното дело на Майкъл Флин, с което приключи измъчено тригодишно производство. Телевизията припомня, че експрезидентът Тръмп официално помилва Майкъл Флин за Деня на благодарността. През 2017 г. Майкъл Флин се призна за виновен, че е излъгал ФБР по време на разследването дали е имало руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Оттогава той се опитваше да оттегли показанията си с мотива, че прокурорите са му нарушили правата и са го подмамили да направи самопризнания.

Тръмп помилва Майкъл Флин

Тръмп помилва Майкъл Флин

Това бе очаквано решение

Флин загуби работата си като съветник по националната сигурност, като постави началото на поредица от събития, които доведоха до уволнение от Тръмп на директора на ФБР Джеймс Коми и назначаването на специален съветник Робърт Мюлер за разследване за евентуална руската намеса в изборите и за възпрепятстването от Доналд Тръмп на правосъдието.