Китай вече се изравни със Съединените щати - или дори ги задмина - в някои сфери на модернизация, сред които корабостроителството, конвенционалните балистични ракети с наземно базиране, крилатите ракети, както и системите за противовъздушна отбрана. Това се посочва в доклад на Пентагона относно военното развитие в Китай през 2020 г., съобщава RT.

Департаментът на отбраната на САЩ посочва и че е вероятно към средата на века Пекин да се опита да развие армия, която дори превъзхожда тази на САЩ или на всяка друга велика сила, която Китай счита за заплаха.

Китай обвини САЩ, че разпалват нова студена война заради президентските избори

Китай обвини САЩ, че разпалват нова студена война заради президентските избори

Някои политици в САЩ търсели изкупителна жертва

В докладът се изтъква, че през последните две десетилетия Китай "е мобилизирал ресурсите, технологията и политическата воля", за да укрепи и модернизира армията си във всеки аспект, а освен това разполага с руско въоръжение, каквито са системите за противовъздушна отбрана С-400 и С-300.

Китай разполага с една от най-големите световни сили по отношение на напреднали системи за дълъг обсег земя-въздух, включително руските С-400 и С-300, както и системи, произвеждани в самия Китай, които са част от значителния състав от системи за противовъздушна отбрана на страната, посочват от Пентагона.

Според Департамента на отбраната на САЩ военното укрепване на Пекин в рамките на "агресивната" стратегия на азиатската страна за "подмладяване на китайския народ" до 1049 г. е заплаха за региона и националните интереси на Съединените щати.

Китай продължава да подкопава реда, основан на международните норми, за да следва собствените си интереси, подчертава се в доклада.

Китай изригна: Помпео е като мравка, която се опитва да разклати дърво

Китай изригна: Помпео е като мравка, която се опитва да разклати дърво

Искал да се представи като бившия държавен секретар Джон Фостър Дълес