Пентагонът разсекрети и публикува видеоматериал от удар на американски дрон в Кабул, при който са убити 10 цивилни в последните часове на хаотичното американско изтегляне, сложило край на 20-годишната война в Афганистан. Това предаде Асошиейтед Прес.

Вестник "Ню Йорк Таймс" получи кадрите чрез съдебно дело по Закона за свобода на информацията срещу Централното командване на САЩ, което след това публикува кадрите на своя уебсайт. Това е първото публично оповестяване на видеоматериал от удара на 29 август, който Пентагонът първоначално защити, но по-късно нарече "трагична грешка".

Видеото включва около 25 минути кадри от два дрона MQ-9 Reaper, които показват мястото на удара преди, по време и след като ракета покосява цивилен автомобил. Неясни изображения показват лица, които се движат в зоната на нападението или в близост до нея.

Американските военни твърдяха, че са нанесли удар по екстремист от афганистанския клон на групировката "Ислямска държава", който е можел да взриви бомба в близост до летището в Кабул, където все още се провеждаше спешна евакуация. По-късно, когато признава грешката си, Централното командване заявява, че мъжът, управлявал автомобила, няма нищо общо с ИД. Той се е казвал Земари Ахмади и е работил за подразделение на американска хуманитарна организация.