Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в събота се опита да увери съюзниците си в Близкия изток, че администрацията на президента Джо Байдън е отдадена на региона, въпреки нарастващия фокус на Вашингтон върху противопоставянето на Китай, съобщава "Ройтерс".

Не е ясно колко влияние ще има речта на Остин върху съюзниците на Вашингтон в Близкия изток, тъй като не е подкрепена от никакви съобщения за по-нататъшно разполагане или продажба на нови оръжия в региона.

Арабските държави от Персийския залив, които са силно зависими от американския военен чадър, изразиха несигурност относно фокуса на Байдън върху региона, особено след изтеглянето на САЩ от Афганистан. Сега те следят отблизо усилията за съживяване на ядрения пакт с Иран.

В реч в Бахрейн по време на пътуване до Персийския залив, Остин призна загрижеността в региона и в световен мащаб, че Съединените щати са фокусирани единствено върху предизвикателството на Китай.

"Нека бъдем ясни: ангажиментът на Америка към сигурността в Близкия изток е силен и сигурен", каза Остин.

Той каза, че Съединените щати са се ангажирали да се изправят срещу Иран, въпреки че Вашингтон работи за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г.

"Оставаме ангажирани с дипломатическия изход от ядрения въпрос. Но ако Иран не желае да се ангажира сериозно, тогава ще разгледаме всички необходими опции, за да запазим Съединените щати в безопасност", каза Остин.

Ръководителят на Пентагона каза, че Вашингтон ще дойде на непреките преговори за възобновяване на сделката, която започва на 29 ноември във Виена добросъвестно.

"Но действията на Иран през последните месеци не бяха обнадеждаващи - особено поради разширяването на тяхната ядрена програма", каза той на Остин.

Държавите от Персийския залив призоваха за справяне с това, което те наричат ​​иранската програма за балистични ракети и дестабилизиращото поведение в региона.

Докато редица американски администрации се опитаха да изместят фокуса си от Близкия изток към Тихия океан, Байдън сложи край на най-дългата война на САЩ в Афганистан през август.

"Има ужас, че Съединените щати излизат през вратата. Не съм сигурен, че съобщенията се отнасят до това усещане за предстоящо изоставяне на Америка", каза Джон Алтерман от мозъчния тръст на Вашингтон CSIS.

Високопоставен служител на отбраната на САЩ, пожелал анонимност, каза, че не се очаква Остин да поема нови ангажименти в региона по време на пътуването си.

Саудитска Арабия, един от най-близките регионални съюзници на Вашингтон, е разочарована от подхода на Белия дом на Байдън, който притисна Рияд да подобри човешките права и да сложи край на войната в Йемен.

Бившият шеф на саудитското разузнаване принц Турки ал-Фейсал присъства на форума за сигурност в Манама и приветства устните уверения, но каза, че "демонстративните действия са еднакво важни".

Той спомена необходимостта да се предотврати получаването на оръжия на свързаните с Иран хути в Йемен. Вашингтон настоява Рияд да вдигне коалиционната блокада на контролираните от хути райони, което е условие на групата за преговори за прекратяване на огъня.

Остин трябваше да посети Саудитска Арабия през септември, но пътуването беше отложено в последния момент. Той няма да посети Рияд по време на това пътуване.

Байдън няма да прекрати военното присъствие на САЩ в Близкия изток

Байдън няма да прекрати военното присъствие на САЩ в Близкия изток

Светът се променя, но традиционните заплахи за сигурността остават и САЩ ще се изправят срещу тях със своите партньори