Сегашната администрация на САЩ няма да прекрати американското военно присъствие в Близкия изток, коментира във вторник заместник-помощникът на държавния секретар за Близкия изток Джоуи Худ.

"Трябва да подчертая, че просто защото напоследък имаше толкова много дезинформация по тази тема: нашите партньорства за сигурност ще продължат. Нашето редовно военно присъствие в региона се поддържа повече от 70 години. И тази фундаментална реалност няма да се промени", каза служител на Държавния департамент на конференция за сигурността в Близкия изток, организирана от Атлантическия съвет на Вашингтон.

"Тъй като заплахите и условията се трансформират, ние се адаптираме към тях. Ето защо сега имаме малък брой войски в региона, които обучават и инструктират нашите партньори да бъдат по-силни и по-самодостатъчни", каза Худ.

"Обяснението е, че остават дългосрочните интереси на САЩ, които ръководят нашата политика от десетилетия. И ние ще останем ангажирани с гарантирането на свободна търговия и корабоплаване, за да държим глобалната и американската икономика. Малко други страни имат желанието или капацитета да направят това".

В същото време Худ призова съюзниците на САЩ в Близкия изток да имат по-широк поглед върху това какво точно трябва да се счита за "предизвикателство за сигурността". 

"Тъй като светът се променя, нашата дефиниция за сигурност трябва да се промени. Традиционните заплахи за сигурността ще останат и ние ще се изправим срещу тях с нашите партньори."

"Можем да посрещнем предизвикателствата на утрешния ден само ако разширим партньорствата си, за да обхванем визията на президента Байдън за застъпване на интереси и ценности, включително насърчаване на основните свободи", допълва Худ.

Иран се обръща на изток

Иран се обръща на изток

Раиси е дълбоко недоверчив към Запада и вярва, че единственият изход е в нови стратегически съюзници, като Китай и Русия