С течение на времето Русия е в състояние да убеди Турция в коректността на позицията си по въпроса с Крим, но едва ли е възможно за Украйна, коментира в петък говорителят руския президент Дмитрий Песков, съобщава ТАСС.

"Техните изявления за Крим попадат в категорията на проблемите, по които все още имаме сериозни разногласия. Тези разногласия трудно могат да бъдат разрешени с украинската страна, но се надяваме, че нашата последователна линия все пак ще ни позволи да убедим нашите турски партньори, че сегашната им позиция по отношение на Крим е напълно погрешна."

Ердоган подкрепи Украйна за Крим и НАТО

Ердоган подкрепи Украйна за Крим и НАТО

Турция зове за деескалация на конфликта в Донбас

В същото време Песков отбеляза, че отношенията, които Турция изгражда със съседни държави, са част суверенното право на държавата. "По отношение на разговорите между президентите Ердоган и Зеленски, това са двустранни отношения между две държави", добави той.

Песков отговори отрицателно на въпроса дали е имало някакво "охлаждане" в отношенията между Русия и Турция през последните седмици, като напротив отбелязва, че отношенията между двете страни се развиват.

На 10 април Ердоган заяви, че в разговори с украинския си колега в Истанбул е потвърдил решението на Анкара да не признае "анексията на Крим".

"Ние се застъпваме за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. По принцип потвърдихме нашето решение да не признаем анексията на Крим. Декларирахме, че подкрепяме инициативата на Украйна под формата на "Кримската платформа", която има за цел да сближи международната общност за Крим", обясни Ердоган.

Захарова: Надяваме се, че Турция е чула предупреждението на Лавров за Украйна

Захарова: Надяваме се, че Турция е чула предупреждението на Лавров за Украйна

В Анкара знаят, "че насърчаване на войнствената линия в Киев от чужбина предизвиква най-сериозната ни загриженост"