Русия се надява, че Турция е чула предупреждението на руския външен министър Сергей Лавров да анализира войнствените изявления на Киев и да не подхранва милитаристките настроения на украинските власти. Това заяви в четвъртък на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Надяваме се, че предупреждението е чуто", каза тя.

Захарова добави, че страните редовно обменят мнения по международни и регионални проблеми, Русия също така дава своите оценки на ситуацията в югоизточна Украйна на турските партньори.

"Разбира се, в Анкара е добре известно, че насърчаването на войнствената линия на властите в Киев от чужбина предизвиква най-сериозната ни загриженост", каза тя.

Захарова обръща внимание на факта, че Русия винаги подчертава необходимостта от въздържане от стъпки, включително в областта на военно-техническото сътрудничество, които могат да предизвикат влошаване на ситуацията в Донбас.

Русия възнамерява да продължи диалога с чуждестранни партньори, призовавайки ги да не стимулират реваншистки настроения в Киев, а, напротив, да направят осъществим принос за стабилизиране на ситуацията около Украйна с всички налични политически и дипломатически средства.

Турция не избира страна в конфликта между Украйна и Русия

Турция не избира страна в конфликта между Украйна и Русия

Това обяви турският външен министър Чавушоглу