Турция не избира страна в конфликта между Украйна и Русия. Това обяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю за телевизия NTV.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова през уикенда за прекратяване на "тревожните" събития в региона на Донбас в Източна Украйна след среща с украинския си колега Володимир Зеленски.

Впоследствие руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Турция и други страни не трябва да подхранват "войнствени настроения" в Украйна.

Киев: Москва открито заплашва Украйна с война и унищожение

Киев: Москва открито заплашва Украйна с война и унищожение

Кулеба каза още, че Украйна не се страхува от руската агресия

По думите на турския външен министър Турция продължавала да съблюдава в пълна мяра Конвенцията от Монтрьо за статута на проливите и никоя страна не трябвало да се безпокои за това.

"Ние, както и преди, продължаваме да се съобразяваме с Конвенцията от Монтрьо. Тя ясно ограничава режима на преминаване на военни кораби. Продължаваме да я прилагаме, никой не трябва да се безпокои за това", увери Чавушоглу.

Чавушоглу засегна въпроса и за статута на планирания канал "Истанбул". "Каналът "Истанбул" няма да има никакво отношение към режима на преминаване на военни кораби съгласно Конвенцията от Монтрьо. Също така няма такава възможност ние да принуждаваме корабите да използват новия канал вместо Босфора", увери той.

САЩ се отказаха от дислоциране на два бойни кораба в Черно море

САЩ се отказаха от дислоциране на два бойни кораба в Черно море

Преминаването на първия кораб през Босфора, планирано за сряда, не се случи

Вчера Ердоган също заяви, че Конвенцията от Монтрьо за режима на проливите няма да се прилага за планирания канал "Истанбул".

Чавушоглу изтъкна, че САЩ, в съответствие с нормите на Конвенцията от Монтрьо, отново ще трябва да уведомят Турция за намерението си да преминат през Босфора към Черно море.

"Ако американските кораби не преминат проливите днес (четвъртък), 15-дневният период за уведомяване ще трябва да започне отново. Допуска се тридневно закъснение. Ако корабите не преминат в рамките на три дни, отново трябва да уведомят поне две седмици за намерението да преминат през проливите", каза той.