Американският новинарски сайт The Hill, който предимно отразява Конгреса, посочва пет важни неща от планирания за тази вечер дебат между вицепрезидента на САЩ Майк Пенс и кандидата на демократите за вицепрезидент Камала Харис.

Първо, пандемията от коронавирус и действията на Доналд Тръмп за овладяване на здравната криза почти със сигурност ще са една от най-важните теми на дебата, но Харис ще трябва да намери златната среда, след като миналата седмица американският лидер потвърди, че е с коронавирус и впоследствие бе приет в болница.

Второ, вицепрезидент на САЩ е по-спокоен и по-внимателен в поведението си от Тръмп. Майк Пенс може да помогне за вдъхване на увереност на републиканските избиратели, на които им се зави свят след хаотична седмица за администрацията на президента и кампанията и представянето на президента на първия дебат миналата седмица.

Много погледи ще бъдат насочени към модератора на дебата, шефа на бюрото на USA Today във Вашингтон Съюзан Пейдж. Тя ще бъде следена внимателно как води дебата след критиките по адрес на Крис Уолъс, който води първия дебат между Тръмп и Джо Байдън.

Кандидатите няма да са прави, а седнали. Ще бъде осигурена допълнителна дистанция и ще има физически прегради от плексиглас за по-спокойно и по-малко интензивно преживяване. Как ще повлияят предпазните мерки срещу коронавируса на събитието?

Тръмп и Пенс се нуждаят от повратно събитие. Те имат все по-малко възможности да се върнат в борбата. Но в материала The Hill пита този дебат дали наистина може да промени нещо.