Премиерът на Великобритания Борис Джонсън направи голям залог с призова за предсрочни парламентарни избори през декември - страната за първи път проведе избори през този месец от почти 100 г. Но в петък сутринта Джонсън ликува, след като консерваторите регистрираха една от най-големите си победи през последните десетилетия.

Убедителна победа за консерваторите и разгром за лейбъристите във Великобритания
Обновена

Убедителна победа за консерваторите и разгром за лейбъристите във Великобритания

Вотът определя дали Кралството ще напусне Европейския съюз в края на следващия месец

Победата на Джонсън се основава на няколко фактора и "Гардиън" ги представя:

Брекзит

Многократното повтаряне от страна на премиера, че ще извади страната от Европейския съюз изглежда отговаря на насъбралата се умора в британското общество от липсата на решителност да се изпълни Брекзит.

Борис Джонсън се закани по време на предизборната кампания да разреши казуса бързо, въпреки че Великобритания се насочва към дълги търговски преговори и несигурност в края на 2020 г., когато преходният период ще приключи. Джонсън също много пъти предупреди, че правителство на лейбъристите ще доведе до нов референдум.

Брекзит е неоспоримо решение на британския народ, обяви пируващият Борис Джонсън

Брекзит е неоспоримо решение на британския народ, обяви пируващият Борис Джонсън

След смазващата победа кабинетът на Джонсън се нарече "Правителство на народа"

Опростено послание

Посланието на торите беше много по-фокусирано от това на лейбъристите. Джонсън се концентрира върху по-практични неща като Брекзит и обещание за повече полицаи и медицински сестри. За сравнение лейбъристите излязоха с щедри обещания в много сфери на живота - от масова национализация до безплатен интернет и компенсиране на жените заради увеличаването на възрастта за пенсиониране. Изглежда, че концентрирането върху малък брой основни обещания е помогнало на Джонсън да получи това, което иска.

Предпазлива стратегия

Консерваторите излязоха с манифест с малко политически обещания освен малки данъчни промени и умерено увеличение на обществените разходи. Партията беше решена да избегне катастрофата на Тереза Мей през 2017 г., когато тя разкри непопулярна политика за социална грижа. Този път партията избегна спорни обещания. Манифестът беше толкова предпазлив, че дори съдържаше обещания да не се правят някои неща.

Слабостта на Лейбъристката партия

Лейбъристкият вот спадна драматично в много райони. На някои места консерваторите не получиха толкова голяма подкрепа, но кандидатите на Джонсън спечелиха, защото традиционните лейбъристки избиратели изглежда са останали по домовете си или са гласували за партия "Брекзит". Загубили депутати обвиняват позицията на партия "Брекзит" и лидерството на Джереми Корбин за потискането на лейбъристкия вот.

Борис Джонсън

Кандидати заявяваха по време на кампанията, че докато Джереми Корбин е непопулярен, то има малко ентусиазъм и за Джонсън. Но Джонсън беше по-силен кандидат през кампанията в сравнение с май 2017 г., като на дебатите с Корбин не направи големи грешки. Склонният към гафове премиер също се придържаше към послание почти до края на кампанията. Освен това неговият рейтинг е значително по-висок от този на Корбин.