Британското издание "Гардиън" представя пет важни момента от проведените президентски избори в САЩ.

След напрегнат изборен ден и историческа избирателна активност американците все още не знаят кой ще е новият президент на САЩ.

Няма да има голяма изборна победа

Демократите се надяваха на решителна победа на Джо Байдън, след като социологическите проучвания показваха, че води в ключови щати и дори в бастиони на Републиканската партия. Но тази сутрин стана ясно, че битката за победа в Избирателната колегия ще е много по-оспорвана от предвижданото. Доналд Тръмп е много по-конкурентен от очакваното. Американският лидер спечели Флорида, което бе важно за оставане в битката и попари надеждите на Байдън да обяви победа след края на гласуването.

Средният Запад ще реши победителя

След като Тръмп спечели във Флорида, Охайо и Айова, вниманието е насочено към преброяването на бюлетините в ключовите щати в Средния Запад. Байдън обяви, че се чувства много добре по отношение на Мичиган и Уисконсин - двата щата бяха спечелени от Тръмп през 2016 г. и изиграха ключова роля за победата на Тръмп. Бившият вицепрезидент също каза, че е оптимист за Пенсилвания - една от най-големите изненади през 2016 г., когато за първи път републиканец побеждава от 1992 г.

Аризона може да се окаже пътят на Байдън към победата

Победа на Байдън в Аризона може да се окаже решаваща. След като Фокс нюз обяви, че бившият вицепрезидент печели в щата, което вбеси американския лидер, АП съобщи малко преди 03,00 часа в полунощ, че щатът е за Байдън. Аризона за последно бе спечелен от кандидат на Демократическата партия за президент на САЩ през 1996 г., но през последните години щатът е много по-оспорван. Това е първата победа на Байдън в щат, спечелен от Тръмп през 2016 г. Победата на Байдън, както и в Небраска, означава, че той може да спечели Белия дом, дори и ако загуби един от щатите Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания.

Може да отнеме дни преди да бъде обявен победителят

Преброяването на бюлетините може да се проточи с дни и победителят да стане известен по-късно тази седмица. Властите в Уисконсин, Пенсилвания и Мичиган предупредиха, че ще им трябват няколко дни, за да приключи броенето и крайните резултати да станат ясни. Забавянето дава възможност на Тръмп да разпространява дезинформация и лъжи за гласуването. По-рано днес президентът се оплака, че изборите са опорочени.

Демократите вероятно няма да получат мнозинство в Сената

Демократите се надяваха победа на Байдън да доведе и до спечелване на мнозинство в Сената, но изнесените към момента данни показват, че републиканците ще запазят контрола над горната камара.

Демократите обаче най-вероятно ще запазят мнозинството си в Камарата на представителите.

Исторически избори в САЩ: Байдън води
на живо

Исторически избори в САЩ: Байдън води

Изборът Байдън или Тръмп е избор на радикално различно бъдеще...