Френският автомобилен производител „Пежо”( Peugeot) се връща в Иран с партньорско споразумение с местна компания за 436 милиона долара, съобщават „Франс прес” и „Блумбърг”.

Споразумението е подписано по време на визитата на иранския президент Хосан Рохани във Франция.

Peugeot ще работи с иранския производител Khodro, като първите произведени автомобили се очакват през 2017 година. По план трябва да бъдат произвеждани по 100 хиляди автомобила на година. Фабриката, отворена преди около 50 години, ще произвежда модели Peugeot 208 hatchback, Peugeot 301 седан и Peugeot 2008 Crossover.

Парите ще бъдат инвестирани през следващите пет години. Те ще бъдат предназначени предимно за модернизиране на техния общ автомобилен завод до Техеран.

Според френската компания това е първото сключено между Техеран и западна компания споразумение в областта на индустрията, откакто Западът отмени санкциите срещу Иран по-рано този месец.

По време на посещението на Рохани се очаква Иран да подпише споразумения със Airbus за закупуване на над 100 пътнически самолета. Иранската държавна телевизия обяви, че като част от сделката с Airbus самолетите ще бъдат доставени през следващите 4 години.

Очакват се споразумения също с компанията за алуминий Fives и жп оператора SNCF.

Президентът на Иран беше на няколкодневна визита в Италия, където бяха подписани търговски споразумения за над 17 милиарда долара.

Рохани ще се срещне с френския президент Франсоа Оланд по време на визитата, която започна в сряда. Ирански дипломати обявиха, че са поискали да не се сервира вино на обяда между двамата държавни глави, което е накарало френски официални лица да отложат срещата за следобед.

Държавният глава на Ислямската република описа посещението си в Париж като важна стъпка за задълбочаване на отношенията между Иран и Франция. Рохани беше приветстван от външния министър на Франция Лоран Фабиюс по време на церемония по посрещането му в Дома на инвалидите в Париж.

Петдневната обиколка на Рохани в Италия и Франция е първата на ирански президент в Европа от две десетилетия.