Компаниите Pfizer и BioNTech започнаха клинично изпитване на нова версия на ваксината си срещу коронавирус, разработена специално за варианта Омикрон, съобщава "Ройтерс".

Припомняме, проучвания установиха, че новият COVID вариант е мутирал по такъв начин, че избягва част от защитата, осигурена от двудозовия режим на досегашната иРНК им ваксина.

Предстои да бъде тестван имунният отговор, генериран от базираната на Омикрон ваксина, както при режим с три дози при неваксинирани хора, така и като бустерна за хора, които вече са имунизирани с две дози от оригиналната ваксина на Pfizer/BioNTech.

Pfizer с конкретна ваксина за Омикрон и циркулиращи варианти през март

Pfizer с конкретна ваксина за Омикрон и циркулиращи варианти през март

Moderna също разработва, търсенето е голямо, правителства искат да са готови за ваксинация

Проучва се и ефектът от четвърта доза от досегашната ваксина срещу четвърта доза от базираната на Омикрон ваксина при хора, на които вече е поставена трета доза от ваксината Pfizer/BioNTech от три до шест месеца по-рано.

Изследването ще обхване 1420 здрави възрастни между 18 и 55 години. Те ще бъдат разделени в три групи въз основа на различни режими на ваксинация, включително техните стандартни ваксини срещу коронавирус и специфичната ваксина срещу Омикрон.

ЕС поръчва от Pfizer адаптирани ваксини за Омикрон

ЕС поръчва от Pfizer адаптирани ваксини за Омикрон

Те ще могат да бъдат доставени през март 2022 г.

Докато настоящите изследвания и данните от реалния свят показват, че бустерите продължават да осигуряват високо ниво на защита срещу тежки заболявания и хоспитализация при заразяване с Омикрон, ние признаваме необходимостта да бъдем подготвени, в случай че тази защита отслабне с течение на времето, и потенциално да помогнем за справяне с Омикрон и нови варианти на коронавируса в бъдеще, заяви ръководителят на изследванията и разработката на ваксини на Pfizer Катрин Янсен.

От Pfizer предупредиха, че режимът с две дози от оригиналната иРНК ваксина може да не е достатъчен за предпазване от заразяване с Омикрон и че може би се намалява защитата срещу хоспитализация и смърт.

Независимо от това от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ твърдят, че трета доза от иРНК ваксина като тази на Pfizer/BioNTech е осигурила 90% защита срещу хоспитализация заради COVID-19.

COVID-19 ваксината на Pfizer можела само частично да предпазва от Омикрон

COVID-19 ваксината на Pfizer можела само частично да предпазва от Омикрон

Колкото повече антитела имате, толкова по-голям е шансът да бъдете защитени от Омикрон