Главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла каза в понеделник, че ваксината, която е насочена към варианта Омикрон на Covid, ще бъде готова през март и компанията вече е започнала да произвежда дозите, съобщава СиЕнБиСи.

"Тази ваксина ще бъде готова през март", каза Бурла. "Ние вече започваме да произвеждаме някои от тези количества." Бурла каза, че ваксината ще бъде насочена и към другите варианти, които циркулират. Той каза, че все още не е ясно дали е необходима или не ваксината за Омикрон или как ще се използва, но Pfizer ще има готови дози, тъй като някои страни искат да е готова възможно най-скоро.

"Надеждата е, че ще постигнем нещо, което ще има много по-добра защита, особено срещу инфекции. Защитата срещу хоспитализациите и тежкото заболяване е разумно в момента, с настоящите ваксини, стига да имате да кажем трета доза", каза Бурла.

Данните от реалния свят от Обединеното кралство показват, че ваксините на Pfizer и Moderna са само около 10% ефективни за предотвратяване на симптоматична инфекция от Омикрон 20 седмици след втората доза, според проучване на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство. Въпреки това, първоначалните две дози все още осигуряват добра защита срещу тежко заболяване, установи проучването.

Усилващите ваксини са до 75% ефективни за предотвратяване на симптоматична инфекция, според проучването.

Главният медицински съветник на Белия дом д-р Антъни Фаучи каза през декември, че няма нужда от бустер, който е насочен специално към Омикрон, тъй като сегашните бустери работят добре срещу варианта.

Главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел каза за CNBC по-рано в понеделник, че компанията работи върху бустер за тази есен, насочен към Омикрон и скоро ще влезе в клинични изпитвания. Бансел каза, че търсенето е голямо от правителствата, тъй като те подготвят редовна ваксинация срещу вируса.

За СЗО е малко вероятно Омикрон да е последният вариант, ваксинацията е недостатъчна

За СЗО е малко вероятно Омикрон да е последният вариант, ваксинацията е недостатъчна

Затова "за съжаление, все още има много възможности за разпространение на вируса и появата на нови варианти"