Световната здравна организация (СЗО) не вярва, че Омикрон ще бъде последният вариант на коронавируса. Това съобщи в четвъртък на брифинг директорът на програмата за спешни случаи на СЗО Майкъл Райън, цитиран от ТАСС.

"Бих искал (това да бъде последният вариант), но ми се струва, че това е малко вероятно в момента", каза той.

"Виждаме висок процент на заразяване и висок процент на предаване на Омикрон. Има и голям проблеми с ваксинацията - милиарди хора по света все още не са ваксинирани."

"Затова, за съжаление, все още има много възможности за разпространение на вируса и появата на нови варианти". "Надяваме се това да не се случи, но в момента не се полагат достатъчно усилия, за да се предотврати това."

СЗО се опасява, че повече от 100 държави няма да могат да постигнат целта за ваксиниране на 70% от населението до юли 2022 г., заяви ръководителят на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус.

"При сегашния процент на ваксинация 109 държави няма да могат да постигнат тази цел", каза той.

Според ръководителя на СЗО основният проблем в тази ситуация е несправедливото разпределение на ваксините. "В ограничен брой страни хората получават бустерни ваксини, докато милиарди остават незащитени", каза той.

"Трябва да разпределим справедливо ваксините. Това не се случи през 2021 г., но се надяваме, че през 2022 г. ситуацията ще се промени."

Омикрон не трябва да се категоризира като "лек", вариантът изглежда причинява по-малко тежки симптоми от Делта, но подчерта, че не може да се нарече "лек", тъй като все още причинява хоспитализация и смърт.

СЗО: Омикрон е с по-леки симптоми, засяга горните дихателни пътища

СЗО: Омикрон е с по-леки симптоми, засяга горните дихателни пътища

Но е по-заразен от другите варианти

Вариантът на коронавирус B.1.640, открит във Франция, не е широко разпространен и е наблюдаван от СЗО, коментира експертът на организацията Мария ван Керхове.

Този вариант е идентифициран през септември 2021 г. в някои страни, през ноември 2021 г. СЗО добави този вариант към списъка с наблюдавани варианти, а наскоро беше публикувана информация от френски учени, припомни тя. Според експерта този вариант не е много разпространен във Франция, представлява по-малко от 1% от инфекциите.

"Това е, което наблюдаваме и ще ви уведомим, ако има някакви промени", каза ван Керхове, добавяйки, че наличните ваксини са ефективни както за този вариант, така и за други.

В края на декември в medRxiv се появи препринт на статия на френски изследователи, за 12 случая на заразяване с нов вариант в Южна Франция и се посочва, че патогенът може да е внесен от Камерун. Става въпрос по всяка вероятност за случаи, установени в началото на декември. Изследователите не се ангажират да съдят за свойствата на варианта, посочвайки само, че B.1.640.2 има 46 мутации и констатират непредсказуемостта на появата на нови варианти на SARS-CoV-2, както и внасянето им в определен географски регион от чужбина.

Откриха нов щам на коронавирус във Франция

Откриха нов щам на коронавирус във Франция

Анализ на вирусния геном показва 46 мутации

Рекордните 9,5 милиона случая на COVID-19 са отчетени по целия свят през последната седмица, отбелязвайки 71% скок в седмичния брой на инфекциите, възлизащ на "цунами", тъй като Омикрон се разпространява по целия свят, съобщава АП.

Въпреки това броят на регистрираните смъртни случаи намаля, като миналата седмица са регистрирани 41 178 в сравнение с 44 680 през седмицата преди това.

"Миналата седмица бяха съобщени най-големият брой случаи на COVID-19 досега по време на пандемията", каза Гебрейесус. СЗО е сигурна, че това е подценено поради изоставане в тестовете около празниците в края на годината.

Здравната агенция на ООН в седмичния си доклад за пандемията заяви, че седмичното преброяване възлиза на 9 520 488 нови случая.

"Всъщност цунамито от случаи е толкова огромно и бързо, че завладява здравните системи по целия свят", каза шефът на СЗО на редовен брифинг.

СЗО каза, че нарастването на броя на случаите през последната седмица е варирало, като се е удвоило в региона на Америка, но се е увеличило само със 7% в Африка.

Ван Керкхове стщо добави, "мисля, че е много малко вероятно Омикрон да е последният вариант, който ще ни чуете да обсъждаме."

Служители на СЗО призоваха обществеността да засили мерките за борба с пандемията, като ваксиниране, проветряване на стаи, поддържане на правилно физическо дистанциране и носене на маски - но правилно.

"Поразен съм от това как хората всъщност носят маски", каза Ван Керхове. "Носенето на маска под брадичката е безполезно. И ви дава фалшиво чувство за сигурност, че имате нещо, което ви защитава."

Отделно Райън каза, че работата на СЗО с Международния олимпийски комитет и Китай, който ще бъде домакин на Зимните игри през 2022 г., създава увереност, че мерките, които организаторите на игрите са въвели, са "много строги и много силни".

"В този момент не виждаме повишен риск от предаване на болестта в този контекст", каза Райън.