Вече се появяват повече доказателства, че вариантът Омикрон на коронавируса поразява  горните дихателни пътища. В същото време, той причинява по-леки симптоми от предишните варианти. Това заяви във вторник представител на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от "Ройтерс".

"Виждаме все повече и повече проучвания, които сочат, че Омикрон засяга горните дихателни пътища, за разлика от другите досегашни коронавирусни варианта, които могат да причини тежка пневмония", посочи Абди Махамуд от СЗО пред журналисти в Женева.

След празниците у нас се очаква "цунамито на Омикрон" от Западна Европа

След празниците у нас се очаква "цунамито на Омикрон" от Западна Европа

Според проучване на СЗО 48% от българите могат да бъдат убедени да се ваксинират

Според него, това може да е "добра новина".

В същото време, високата преносимост на Омикрон означава, че на много места този коронавирусен вариант ще стане доминиращ в рамките на седмици и това е заплаха за страните, където голяма част от населението все още е неваксинирано.

Махамуд изтъкна, че е твърде рано да се каже дали Омикрон изисква специфична ваксина, но подчерта, че решението изисква глобална координация и не трябва да се оставя на търговския сектор да решава сам.

Неговите забележки за намаления риск от тежко заболяване се съчетават с други данни, включително проучване от Южна Африка, която беше една от първите страни, където беше открит Омикрон.