Вариантът на коронавируса "Омикрон" може частично да избегне защитата от две дози на COVID-19 ваксината на Pfizer/BioNTech. Това обяви ръководител на лаборатория в Африканския институт за здравни изследвания в Южна Африка, информира "Ройтерс".

Все пак проучването е показало, че кръвта от хора, които са получили две дози от ваксината и са имали предишна инфекция, са били в по-голямата си част способни да неутрализират варианта, което предполага, че бустерни дози от ваксината могат да помогнат за предотвратяване на заразяване.

Лекарството на GSK и Vir е ефективно срещу всички мутации на Омикрон

Лекарството на GSK и Vir е ефективно срещу всички мутации на Омикрон

Това показват нови данни

Алекс Сигал, професор в Африканския институт за здравни изследвания, написа в "Туитър", че имало "много голям спад" в неутрализацията на варианта "Омикрон" спрямо по-ранен щам на COVID-19.

Лабораторията е изследвала кръв от 12 души, които са били ваксинирани с две дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, според ръкопис, публикуван на сайта на неговата лаборатория. Предварителните данни в ръкописа все още не са рецензирани.

Кръвта от петима от шестима души, които са били ваксинирани, както и преди това заразени с COVID-19, все пак неутрализира варианта "Омикрон", се казва в ръкописа.

Невиждан бум на бустерни дози в САЩ заради страховете от Омикрон

Невиждан бум на бустерни дози в САЩ заради страховете от Омикрон

Около 47 млн. души в САЩ вече са получили бустерна доза

"Тези резултати са по-добри, отколкото очаквах. Колкото повече антитела имате, толкова по-голям е шансът да бъдете защитени от Омикрон", увери Сигал в "Туитър".

Той каза, че лабораторията не е тествала варианта срещу кръв от хора, които са получили бустерна доза, тъй като те все още не са налични в Южна Африка.

Според ръкописа лабораторията е наблюдавала 41-кратен спад в нивата на неутрализиращи антитела срещу варианта "Омикрон".

Може да е необходима изцяло нова ваксина срещу Омикрон

Може да е необходима изцяло нова ваксина срещу Омикрон

В BioNTech са оптимисти, в Moderna - не толкова...

Сигал отбеляза в "Туитър", че данните вероятно ще бъдат коригирани, след като лабораторията му направи повече експерименти.

Въпреки че неутрализиращите антитела са индикатор за имунния отговор на организма, учените смятат, че други видове клетки като В-клетки и Т-клетки също са стимулирани от ваксините и помагат за защита срещу ефектите на коронавируса.

Предварителните данни не показват, че ваксината е по-малко способна да предотврати тежко заболяване или смърт. Въпреки че лабораторните тестове са в ход, главният изпълнителен директор на BioNTech Угур Шахин увери миналата седмица: "Смятаме, че е вероятно хората да имат значителна защита срещу тежко заболяване, причинено от Омикрон."

Все още няма смъртни случаи по света, свързани с варианта Омикрон

Все още няма смъртни случаи по света, свързани с варианта Омикрон

По информация на СЗО

Все още няма значими данни за това как ваксините от Moderna, Johnson & Johnson и други фармацевтични производители се противопоставят на новия вариант. Всички производители, включително Pfizer и BioNTech, се очаква да публикуват свои собствени данни в рамките на седмици.

Шахин каза пред NBC News вчера, че производителят на лекарства има данни, които идват днес или утре, свързани с новия вариант.

СЗО: Производителите да се подготвят да адаптират ваксините си за Омикрон

СЗО: Производителите да се подготвят да адаптират ваксините си за Омикрон

Не бива да се чака последният момент, смятат от организацията