Британският производител на лекарства GlaxoSmithKline (GSK) заяви във вторник, че лекарството му за коронавирус на базата на антитела, разработено съвместно с американската Vir Biotechnology, е ефективно срещу всички 37 мутации на варианта Омикрон. Компанията се позовава на нови данни от проучвания, предаде Ройтерс.

Миналата седмица други изследвания показаха, че лекарството сотровимаб е действало срещу ключови мутации на новата форма на Covid-19. Медикаментът е предназначен да се прикрепя към спайк протеина на повърхността на коронавируса, но е установено, че Омикрон има необичайно голям брой мутации на този протеин.

"Предклиничните данни показват, че нашето моноклонално антитяло може да бъде ефективно срещу Омикрон, както и срещу всички други опасни варианти, регистрирани до момента от СЗО", заяви главният научен директор на GSK Хал Барън.

Компаниите GSK и Vir разработват т.нар. псевдовируси, които съдържат основните мутации на Covid-19 във всички варианти, появили се досега, и провеждат лабораторни тестове за тяхната уязвимост към лечение със сотровимаб.

САЩ ще платят 1 млрд. долара за Covid лекарството на GSK и Vir

САЩ ще платят 1 млрд. долара за Covid лекарството на GSK и Vir

ЕС засега е поръчал 220 000 дози от него