САЩ са подписали договори на стойност около 1 млрд. долара за дози от базираното на антитела Covid лекарство на британската GlaxoSmithKline (GSK) и американската Vir Biotechnology, предаде Ройтерс.

Медикаментът се нарича Сотровимаб. Производителите обявиха в сряда, че с поръчките от САЩ общият брой на дозите, които ще бъдат доставени в световен мащаб, е над 750 000.

Колко точно са бройките за Щатите не се уточнява, но други публични сделки включват 10 000 дози за Канада и до 220 000 дози за Европейския съюз. Стойността на тези поръчки не е оповестена.

Доставките за САЩ се очакват до 17 декември, като ще има опция за закупуване и на допълнителни.

Меркел: Ситуацията с коронавируса в Германия е драматична

Меркел: Ситуацията с коронавируса в Германия е драматична

Новите случаи в сряда са рекорден брой - 52 826

Въпреки че ваксините остават в основата на дългосрочната борба с COVID-19, разработваните лекарства, включително тези на американските компании Merck и Pfizer, предлагат възможности за ограничаване на заразата и спасяване на човешки животи.

Във вторник Pfizer съобщи, че иска разрешение от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ за експерименталното си антивирусно хапче, което намалява с 89% вероятността от хоспитализация или смърт от коронавирус.

Медикаментът на GSK и VIR пък понижава риска със 79% според клиничните проучвания.

Pfizer ще тества Covid хапчето си в Русия

Pfizer ще тества Covid хапчето си в Русия

Изпитанията ще продължат до март 2023 г.