Компанията Pfizer обяви, че е подала искане до Американската агенция по храните и лекарствата FDA да се разреши за спешна употреба прилагането на експерименталното антивирусно хапче срещу COVID-19, известно като PF-07321332 или Paxlovid, съобщи CNN.

Хапчето трябва да се прилага в комбинация с по-старо антивирусно лекарство, наречено ритонавир. То е предназначено за лечение на лек до умерен COVID-19 при пациенти с повишен риск от хоспитализация или смърт, поясняват от компанията.

При регистрираните над 5 милиона смъртни случая и безброй животи, засегнати от тази опустошителна болест в световен мащаб, има спешна нужда от животоспасяващи варианти за лечение. Огромната ефикасност, постигната при нашето скорошно клинично проучване на PAXLOVID, и неговият потенциал да помогне за спасяването на животи и предотвратяването на хоспитализации, ако бъде получено разрешение, показва решаващата роля, която пероралните антивирусни терапии могат да играят в битката срещу COVID-19." - посочва в свое изявление Албърт Бурла, председател и главен изпълнителен директор на Pfizer.

Компанията Pfizer ще предостави безвъзмездно лиценза за хапчето си на Патентния пул за лекарства MPP, коeто ще позволи на други производители да вземат подлиценз. Те ще получат формулата за лекарството и ще могат да го продават в 95 по-бедни страни, предимно в Африка и Азия, след като регулаторните органи по места разрешат това.

Pfizer няма да получава лицензионни възнаграждения от продажбите в тези страни докато коронавирусът остава класифициран от Световната здравна организация като "извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение".

Pfizer разрешава генерични версии на COVID хапчето си в 95 държави

Pfizer разрешава генерични версии на COVID хапчето си в 95 държави

Компанията ще се откаже от лицензионни възнаграждения в бедни страни