Експерименталното лекарство за коронавирус на Pfizer ще може да се произвежда и продава евтино в 95 развиващи се държави по света. Това ще се случи чрез споразумение с подкрепената от ООН международна организация "Патентен пул за лекарства" (MPP), става ясно от информация на Ройтерс.

По силата на сделката Pfizer ще предостави безвъзмезден лиценз за хапчето си на MPP, коeто пък ще позволи на други производители да вземат подлиценз. Те ще получат формулата за лекарството и ще могат да го продават за употреба в 95 по-бедни страни, предимно в Африка и Азия, след като регулаторните органи по места разрешат това.

Pfizer ще тества Covid хапчето си в Русия

Pfizer ще тества Covid хапчето си в Русия

Изпитанията ще продължат до март 2023 г.

Подобно споразумение вече е сключено с друга американска фармацевтична компания - Merck. Нейният Covid медикамент молнупиравир ще се произвежда и продава евтино в 105 развиващи се страни.

Pfizer няма да получава лицензионни възнаграждения от продажби в страни с ниски доходи и ще се откаже от тези възнаграждения от всички страни, обхванати от сделката, докато коронавирусът "остава класифициран от Световната здравна организация като извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение", гласи официално съобщение на производителя.

В САЩ разрешиха ваксината на Pfizer да се прилага при деца от 5 до 11 г.

В САЩ разрешиха ваксината на Pfizer да се прилага при деца от 5 до 11 г.

В по-ниска доза...