Агенцията по лекарствата на Европейския съюз в понеделник започна да проверява хапчето за лечение на COVID-19 на Merck, за да може бързо да уведоми националните власти по лекарствата в 27-членния блок, които искат да започнат да го използват, преди да получи официално одобрение, съобщава АП. 

Европейската агенция по лекарствата заяви в изявление, че ще даде "препоръки за целия ЕС във възможно най-кратки срокове, за да помогне на националните органи да вземат решение за възможна ранна употреба на лекарството, например в условия на спешна употреба".

Базираната в Амстердам агенция ще даде препоръките, докато всеобхватният преглед на молнупиравир продължава преди възможното приложение за пускане на пазара на лекарството.

Понастоящем повечето лечения на COVID-19 изискват IV или инжекция. Хапчето COVID-19 на Merck вече се разглежда от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ, след като показа силни първоначални резултати. В четвъртък Обединеното кралство стана първата страна, която го одобри.

Великобритания първа в света одобри COVID-19 хапчето на Merck

Великобритания първа в света одобри COVID-19 хапчето на Merck

То може да намали наполовина шансовете за смърт или хоспитализация

В Обединеното кралство хапчето е одобрено за възрастни на 18 и повече години, които са дали положителна проба за COVID-19 и имат поне един рисков фактор за развитие на тежко заболяване, като затлъстяване или сърдечно заболяване. Пациентите с лека до умерена форма на COVID-19 ще приемат четири хапчета от лекарството два пъти дневно в продължение на пет дни.

В Съединените щати FDA е насрочила публична среща по-късно този месец за преглед на молнупиравир. Компанията съобщи през септември, че нейните лекарства са намалили процента на хоспитализация и смърт с 50%.

Лекарството е насочено към ензим, който коронавирусът използва, за да се възпроизвежда, като вмъква грешки в генетичния му код, които забавят способността му да се разпространява и поема човешките клетки. Тази генетична активност накара някои независими експерти да се запитат дали лекарството може потенциално да причини мутации, водещи до вродени дефекти или тумори.

Лекарствата с антитела могат да предпазят хората със слаба имунна система срещу Covid

Лекарствата с антитела могат да предпазят хората със слаба имунна система срещу Covid

Моноклоналните антитела могат да се прилагат като набор от рутинни инжекции преди излагане на коронавируса