Великобритания стана първата страна в света, която одобри потенциално променящо играта антивирусно хапче срещу COVID-19, разработено съвместно от фармацевтичните компании Merck и Ridgeback Biotherapeutics, в тласък на борбата срещу пандемията, отбелязва "Ройтерс".

Регулаторната агенция по лекарствата и здравните продукти (MHRA) на Великобритания препоръча лекарството, молнупиравир, да се използва възможно най-скоро след положителна проба за COVID-19 и в рамките на пет дни от появата на симптомите.

ЕМА проследява в реално време данните за COVID хапчето на Merck

ЕМА проследява в реално време данните за COVID хапчето на Merck

Европейският регуратор следи с внимание обещаващото лекарство

Това е първото орално антивирусно лечение за COVID-19, което е одобрено, като зелената светлина идва преди потенциалното регулаторно разрешение в САЩ. Съветници ще се срещнат този месец в САЩ, за да гласуват дали молнупиравир трябва да бъде разрешен.

Лекарството, което ще бъде брандирано Lagevrio във Великобритания, беше внимателно наблюдавано, тъй като данните от миналия месец показаха, че може да намали наполовина шансовете за смърт или хоспитализация за онези, които са най-застрашени от развитие на тежък COVID-19, когато се прилага в началото на заболяването.

Британското правителство и Националната здравна служба (NHS) на страната ще потвърдят как лечението ще бъде прилагано на пациентите своевременно.

Ново хапче за лечение на COVID-19 намалява наполовина риска от хоспитализация или смърт

Ново хапче за лечение на COVID-19 намалява наполовина риска от хоспитализация или смърт

То е разработено от американските фармацевтични компании Merck и Ridgeback

Миналия месец Великобритания сключи сделка с Merck за осигуряване на 480 000 курса молнупиравир.

В отделно изявление Merck увери, че очаква да произведе 10 млн. курса от лечението до края на тази година, като най-малко 20 млн. ще бъдат произведени през 2022 г.

Акциите на базирания в САЩ производител на лекарства поскъпнаха с 2,1% до 90,54 долара преди отварянето на пазара.