След месеци на преговори фармацевтичната компания Moderna вече е близо до споразумение за предоставяне на милиони ваксини срещу коронавирус на по-бедни държави през 2022 г. Това пише Politico в своя разработка.

Сделката с инициативата COVAX ще даде тласък на глобалната кампания за имунизиране, която е белязана от трудности при осигуряването на достатъчно дози. Натискът над Moderna да помогне пък се засилва, тъй като компанията се възползва от финансираната от американските данъкоплатци технология за ваксини, без да е задължена да я споделя с по-бедните страни.

Ваксинираш се срещу Covid в Украйна – получаваш парична награда

Ваксинираш се срещу Covid в Украйна – получаваш парична награда

Само една трета от населението на страната е напълно имунизирано

Moderna и COVAX все още уточняват размерa на ангажимента, който може да възлиза на стотици милиони ваксини. Но според предварителното споразумение производителят ще продава препарата си на COVAX на цена от около 7 долара за доза - по-ниска от тази, която е налагал на САЩ и други държави.

Длъжностни лица настояват Moderna да достави Covid-19 ваксини на COVAX до септември 2022 г. Това би помогнало значително на доставките на инициативата до 92 развиващи се държави.

Британците над 40 г. също ще могат да си поставят трета игла

Британците над 40 г. също ще могат да си поставят трета игла

Бустерите дози осигуряват над 90% защита, сочи проучване

Миналия месец Moderna се съгласи да изпрати 110 млн. дози ваксина на Африканския съюз през първата половина на следващата година.