Трета доза ваксина срещу коронавирус ще бъде предлагана на хората между 40 и 49-годишна възраст във Великобритания. Мярката бе предложена от Съвместния комитет по ваксинация и имунизация - органа на страната за контрол на ваксините, предаде "Гардиън".

Веднага след съобщението на комитета, британският министърът на здравеопазването Саджид Джавид заяви, че кабинетът приема предложението. "Помолих Националната здравна служба да се подготви да предложи на отговарящите на условията трета игла възможно най-скоро", каза той.

Наскоро проучване на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство установи, че бустерите дози осигуряват над 90% защита при хора над 50 години. Изследването показва още, че две седмици след получаване на бустерна доза защитата срещу симптоматична инфекция е 93,1% при тези, които първоначално са получили ваксината на AstraZeneca, и 94,0% при тези с Pfizer/BioNTech.

Италия ще предлага трета доза ваксина на всички над 40 г.

Италия ще предлага трета доза ваксина на всички над 40 г.

Това ще се случи от 1 декември

Великобритания вече предлага трета игла на хората над 50-годишна възраст, като и на хора, които по медицински причини са особено уязвими за коронавируса. Бустерна доза могат да получат и здравните работници, ако желаят.

В понеделник британските власти съобщиха още, че младежите на 16 и 17 г. ще могат да си поставят втора доза ваксина дванадесет седмици след първата.

Във Франция се втурнаха за бустерни дози, след като правителството затяга COVID-19 правилата

Във Франция се втурнаха за бустерни дози, след като правителството затяга COVID-19 правилата

Почти 150 000 души са си записали час за бустерна доза само вчера