Служителите на Националната здравна служба на Англия, които работят на първа линия, ще бъдат задължени да се ваксинират срещу коронавирус. Очаква се правителството да обяви мярката по-късно днес, но според BBC ще бъде даден срок до следващата пролет медицинските лица да си поставят и двете дози от ваксината.

Решението на правителството е взето след консултации, започнали през септември. Уточнява се, че ще се правят изключения за хора, които не могат да се ваксинират по медицински причини.

Русия наложи задължителна ваксинация за отделни категории лица

Русия наложи задължителна ваксинация за отделни категории лица

След като се отчитат рекорден брой починали и заразени с COVID-19

Всяка от четирите съставни страни в Обединеното кралство взема самостоятелни решения по въпроса за ваксините. До момента Шотландия, Уелс и Северна Ирландия не са правили предложения за задължителна ваксинация на здравните работници.

От четвъртък на домовете за възрастни хора в Англия ще бъде забранено да допускат неваксинирани служители, освен ако не е налице спешен случай или служителите са се въздържали от ваксинация по медицински причини.

Калифорния: Задължителна ваксинация за учениците

Калифорния: Задължителна ваксинация за учениците

Мерки срещу пандемията

В Националната здравна служба на Англия повече от 92% от служителите на първа линия вече са получили първата си доза, а 89% са изцяло ваксинирани. Броят на неваксинираните служители е между 80 000 и 100 000.