Британският премиер Борис Джонсън предупреди, че намаляващият имунитет срещу коронавирус и след 2 дози ваксина прави необходима и бустер дозата, предаде "Гардиън".

Премиерът обаче настоя, че все още няма нужда от така наречения "план Б" на правителството, който ще наложи отново ограничения като носене на маски и работа от дистанция.

Наблюдаваме данните всеки ден, каза Джонсън пред репортери преди срещата на върха на Г-20 в Рим, на която той присъства в навечерието на срещата на върха по климата Cop26 следващата седмица в Глазгоу. Да, вярно е, че случаите са много, но в момента те не дават никаква причина да се премине към "план Б". Мисля, че всеки е съгласен, с изключение може би на  Лейбъристката партия. Така че ние се придържаме към плана.", каза той.

Данните, публикувани от Националната статистическа служба в петък, показват, че около един на всеки 50 души в Англия е имал Covid през седмицата, приключваща на 22 октомври - най-високото ниво от края на декември и началото на януари.

Великобритания за пореден ден с висок брой COVID новозаразени

Великобритания за пореден ден с висок брой COVID новозаразени

Над 40 000 заразени и над 160 починали

Джонсън каза, че бустерните ваксини, които понастоящем се предлагат на хора на възраст 50 или повече години или по-уязвими хора, са жизненоважни за избягване на трудна зима.

Забавянето на първия локдаун заради коронавируса в Англия беше сериозна грешка, основана на групово мислене, което остана неоспорено. Това изтъкнаха преди седмици британските депутати в публикуван доклад и добавиха, че провалите при тестването на заразени и проследяване на техните контакти са изострили кризата.

Великобритания за пореден ден регистрира висок брой новозаразени с коронавирус. Страната отчете 41 278 нови случая на COVID-19 в събота, 166 са починалите за денонощие, показват официални данни. Броят на заразените и починалите отбелязва спад с данните от предишното денонощие - 43 467 са новите случаи и 186 - смъртни случая, съобщени към петък.

Британия няма да ваксинира масово децата срещу коронавирус

Британия няма да ваксинира масово децата срещу коронавирус

Но не изключва тази възможност