Забавянето на първия локдаун заради коронавируса в Англия беше сериозна грешка, основана на групово мислене, което остана неоспорено. Това изтъкват британските депутати в публикуван днес доклад и добавят, че провалите при тестването на заразени и проследяване на техните контакти са изострили кризата, информира "Ройтерс".

Комисиите по здравеопазване и наука към британския парламент публикуваха съвместно доклад в размер на 150 страници за уроците, научени от COVID-19 пандемията след часове на свидетелски показания от повече от 50 души, включително съветници по правителствена политика, здравеопазване и наука.

Великобритания със скок в заболеваемостта от септември

Великобритания със скок в заболеваемостта от септември

Премиерът насърчи към връщане на служителите в офисите

Недостатъците в отговора на COVID-19 във Великобритания бяха изложени в поредица от специални репортажи на "Ройтерс", включително за забавяне на решението за затваряне, недостатъци в системата за тестване и проследяване и грешки, които доведоха до разпространението на пандемията в старческите домове.

В доклада на британските депутати се изтъкват притеснения и за трите, като се добавя "политически подход на фатализма", който се е стремял да управлява, но не и да потиска COVID-19 заразените в ранните етапи на пандемията, което се определя като "сериозна грешка".

"Нашата програма за тестване и проследяване отне твърде много време, за да стане ефективна. Правителството прие сериозно научните съвети, но трябваше да има повече предизвикателства от всички към ранния консенсус във Великобритания, който забави по-всеобхватен локдаун", подчертаха депутатите Джеръми Хънт и Грег Кларк, които ръководят комисиите, написали доклада.

Експерти гълчат Великобритания за "убийствената" отмяна на COVID-19 мерките

Експерти гълчат Великобритания за "убийствената" отмяна на COVID-19 мерките

Нивата на заразяване са на път да достигнат "доста страшни" нива.

Великобритания е регистрирала 137 763 починали от COVID-19 от началото на епидемията, с което се нарежда на осмо място в света по брой починали по време на пандемията след САЩ, Бразилия, Индия, Мексико, Русия, Перу и Индонезия.

В доклада се посочва, че ваксинацията срещу COVID-19 е била добре планирана и изпълнена, но предупреждава, че ще трябва да се извлекат цялостни поуки, за да се избегнат повтарящи се грешки, и препоръча по-голям акцент върху планирането при непредвидени ситуации при пандемия.

"Отговорът на Обединеното кралство, със забележителното изключение от разработването и използването на ваксини, в по-голямата си част беше твърде реактивен, за разлика от предвиждащия", се подчертава в доклада.

Британците критични към реакцията на правителството срещу пандемията

Британците критични към реакцията на правителството срещу пандемията

Британците са притеснени от риска от нова вълна