Великобритания за пореден ден регистрира висок брой новозаразени с коронавирус, съобщи "Ройтерс".

Страната отчете 41 278 нови случая на COVID-19 в събота, 166 са починалите за денонощие, показват официални данни.

Броят на заразените и починалите отбелязва спад с данните от предишното денонощие - 43 467 са новите случаи и 186 - смъртни случая, съобщени към петък.

Преди седмица, Великобритания отчете над 50 000 новозаразени за първи път от юли.  Британският министър на здравеопазването Саджид Джавид тогава се противопостави на призивите на лекарите за връщане на ограниченията, за да спре нарастващата вълна от инфекции. Той обаче предупреди, че те ще бъдат върнати, ако хората не се ваксинират.

Великобритания с над 50 000 новозаразени за първи път от юли

Великобритания с над 50 000 новозаразени за първи път от юли

Здравните власти плашат с връщане на строгите мерки

По-рано през месеца вече бе отбелязан скок в заболеваемостта.

Стана ясно, че Делта вариантът е доминиращ във Великобритания, но според последните официални данни, при 6% от случаите на Делта се наблюдава новата мутация AY.4.2, която вече придобива известност като Делта плюс.

Лаборатория за тестване за COVID-19 в централната част на Англия бе спряна през октомври заради опасения, че погрешно е давала отрицателни резултати от PCR тестове на заразени хора.

Припомняме, че през септември, премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън предупреди, че правителството не изключва възможността за зимно блокиране.

Великобритания със скок в заболеваемостта от септември

Великобритания със скок в заболеваемостта от септември

Премиерът насърчи към връщане на служителите в офисите