Търсенето на записването на час за ваксинация срещу COVID-19 се увеличи във Франция, след като президентът Еманюел Макрон засили натиска върху по-възрастните граждани да запишат час за подсилващи (бустерни) дози, предаде ДПА.

Почти 150 000 души са си записали час за бустерна доза само вчера чрез Doctolib, съобщи популярната онлайн платформа днес.

От средата на декември хората над 65-годишна възраст ще трябва да получат бустерна доза, което означава за по-голямата част трета инжекция, за да остане валиден техният така наречен ваксинационен паспорт.

Зелена светлина във Франция за здравните пропуски до лятото на 2022 година

Зелена светлина във Франция за здравните пропуски до лятото на 2022 година

Решението е на Конституционния съвет на страната

Хората ще трябва да предоставят този документ или доказателство за възстановяване от COVID-19 или скорошна отрицателна проба за коронавируса, за да посещават ресторанти и барове или да пътуват със самолети или влакове на дълги разстояния.

Правилата се отнасят също до известна степен и за работното място.

От декември хората на възраст над 50 години трябва да отговарят на условията за бустерна ваксина, уточни Макрон.

Макрон препоръчва трета доза ваксина на уязвимите французи

Макрон препоръчва трета доза ваксина на уязвимите французи

В телевизионна реч, която произнася днес

Макрон призова населението да се ваксинира в телевизионно обръщение вчера вечерта, като предупреди, че пандемията не е приключила.

Посочвайки ръста на заразените, президентът настоя: "Запазете час сега."

Откакто Франция започна да прилага бустерни дози в края на август, около 3,8 млн. от 7,7 млн. души, отговарящи на условията, са получили допълнителната инжекция.

Макрон с реч за COVID-19 и своята програма за икономически реформи

Макрон с реч за COVID-19 и своята програма за икономически реформи

Ще говори във вторник

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен обяви днес по-строги полицейски проверки, за да се гарантира, че правилата се спазват.

Той отбеляза, че Макрон го е помолил да действа в светлината на нарастващия брой заразени.

Седемдневният коефициент на заразяемост във Франция - броят на регистрираните заразени на 100 000 души за една седмица - в момента е малко под 75.