Френският конституционен съвет потвърди законността на решението за удължаване на срока за прилагане на "здравни пропуски" за COVID-19 в страната до 31 юли 2022 г., пише в. "Фигаро".

Членовете на съвета решиха, че продължаването на тази мярка е оправдано и същевременно се спазва балансът между интересите на безопасността на здравето на гражданите и интересите за защита на техните права и свободи.

В същото време съветът счете за противоконституционен приетия миналата седмица законопроект за правото на директорите на учебни заведения да събират информация относно ваксинацията на учениците. Съветът реши, че подобно разширяване на правомощията на директорите на училища и лицеи би било несъразмерно посегателство върху правото на учениците да защитават личния си живот.

Във Франция съветват срещу COVID-19 ваксината на Moderna за под 30-годишни

Във Франция съветват срещу COVID-19 ваксината на Moderna за под 30-годишни

Заради "много редки" рискове, свързани с миокардит

Здравните карти с QR код са въведени във Франция със специален закон от 9 август. Те се издават на ваксинирани срещу коронавирус или наскоро преболедували. Тези карти са необходими за хранене и пътуване с влак или самолет в рамките на страната. Конституционният съвет призна тези изисквания за законни.

През септември президентът Еманюел Макрон призна, че валидността на санитарните пропуски може да бъде съкратена, ако епидемиологичната ситуация позволи. Противниците на санитарните пропуски и ваксинациите във Франция провеждат редовни протести.