Френските депутати в петък одобриха продължаването на използването на здравния пропуск на страната - хартиен или цифров сертификат, който показва, че човек е бил напълно ваксиниран срещу Covid-19 или наскоро е дал отрицателен тест за или се е възстановил от болестта - като изискване за влизане в определени обществени места до 31 юли 2022 г., съобщават АФП и Франс 24.

Продължителното използване на здравния пропуск, който в момента се изисква на места като ресторанти, барове и кина, беше подкрепено от 118 гласа, 89 са против и един въздържал се.

Одобрението е част от по-широко законодателство, свързано с разширяването на извънредното здравно положение в страната в борбата й срещу Covid-19.

Първа победа за задължителната Covid ваксинация в Европейския съд по правата на човека

Първа победа за задължителната Covid ваксинация в Европейския съд по правата на човека

672 френски пожарникари изгубиха колективен иск срещу задължителната ваксинация във Франция

Преди гласуването Жан-Пиер Понт от партията LREM на президента Еманюел Макрон, авторът на законопроекта, призова депутатите да не "отпускат бдителността си" на фона на скок на инфекциите с Covid-19 в Европа, позовавайки се на скорошното предупреждение на Световната здравна организация, че до половин милион души на континента могат да умрат от болестта до февруари.

Критиците на законопроекта обвиняват Макрон в авторитаризъм, тъй като удължаването на здравния пропуск ще бъде в сила по време на президентските избори във Франция през май.

Вярвате, че сертификати и ваксинация нарушават правата ви - съдилищата в Европа не мислят така

Вярвате, че сертификати и ваксинация нарушават правата ви - съдилищата в Европа не мислят така

От правна гледна точка за правата на човека, дори задължителна ваксинация може да се оправдае, ако са изчерпани всички начини, чрез които може да се постигне същата цел