Френският президент Еманюел Макрон ще говори пред нацията във вторник за COVID-19, както и своята програма за икономически реформи, съобщи правителството в петък, цитирано от "Ройтерс".

През последния месец, броят на новите случаи на COVID-19 нарасна рязко спрямо миналата седмица за няколко дни подред.

"Епидемията отново набира скорост в Европа, Европа отново се превърна в епицентър на епидемията", каза пред репортери говорителят на правителството Габриел Атал.

Средните стойности за седем дни ежедневни нови инфекции сега са над 6200, спрямо по-малко от 4200 в началото на октомври.

Атал каза, че Макрон ще прегледа ситуацията с COVID-19 и ще говори също за икономическото възстановяване на страната, правителствената програма за реформи и други въпроси. От офиса на Макрон казаха, че речта ще бъде във вторник.

Последната голяма телевизионна реч на Макрон беше на 12 юли в началото на четвъртата вълна. Тогава той обяви, че ваксините ще са задължителни за всички здравни работници.

Френски епидемиолози наскоро предложиха разширяване на обхвата на кампанията за засилване на ваксинацията, за да се включат нови категории.

В сряда правителството заяви, че маските за лице отново ще бъдат задължителни от следващата седмица за учениците в 39 регионални отдела, където процентът на заразяване е висок.

Междувременно министър-председателят Жан Кастекс каза, че националната заболеваемост - броят на новите случаи на седмица на 100 000 жители - вече е доста над нивото на тревога от 50.

"Това не е експлозия, но изисква най-голяма бдителност. Сега не е моментът да сваляме бдителността си", каза той.

Франция одобри използването на Covid здравни сертификати до юли 2022 г.

Франция одобри използването на Covid здравни сертификати до юли 2022 г.

Част от по-широко законодателство, свързано с разширяване на извънредното здравно положение

Френските депутати в петък одобриха продължаването на използването на здравния пропуск на страната - хартиен или цифров сертификат, който показва, че човек е бил напълно ваксиниран срещу Covid-19 или наскоро е дал отрицателен тест за или се е възстановил от болестта - като изискване за влизане в определени обществени места до 31 юли 2022 г., съобщават АФП и Франс 24.

Продължителното използване на здравния пропуск, който в момента се изисква на места като ресторанти, барове и кина, беше подкрепено от 118 гласа, 89 са против и един въздържал се.

Одобрението е част от по-широко законодателство, свързано с разширяването на извънредното здравно положение в страната в борбата й срещу Covid-19.

Критиците на законопроекта обвиняват Макрон в авторитаризъм, тъй като удължаването на здравния пропуск ще бъде в сила по време на президентските избори във Франция през май.