Френският президент Еманюел Макрон ще даде днес актуална информация за ситуацията с Covid-19 в цялата страна. Броят на положителните случаи се е увеличил с близо 25 процента в рамките на една седмица, което предизвиква спекулации относно въвеждането на задължителна трета доза ваксина. С по-малко от 6 месеца до президентските избори се очаква Макрон също да се заеме с икономически въпроси и реформи, предаде RFI.

Речта му бе оповестена миналата седмица.

Този път изглежда, че фокусът му ще бъде върху насърчаването на французите да призоват възрастните и уязвимите хора да получат трета доза от ваксината.

Миналия четвъртък Световната здравна организация определи Европа като новия "епицентър на епидемията" с около 500 000 смъртни случая до края на зимата, ако не бъдат взети допълнителни предпазни мерки сега. Франция обаче, 75 процента от населението на която е напълно ваксинирано, изглежда в по-добро положение в сравнение с други страни на този етап.

Франция одобри използването на Covid здравни сертификати до юли 2022 г.

Франция одобри използването на Covid здравни сертификати до юли 2022 г.

Част от по-широко законодателство, свързано с разширяване на извънредното здравно положение

Но с наближаващата зима процентът на заразените отново нараства.

Според агенцията за обществено здраве Santé publique France, 8 547 нови инфекции са регистрирани в неделя за денонощие, в сравнение с 6 329 миналата неделя. Съобщени са средно 7230 случая, което е увеличение от около 23,4 процента за една седмица. От 6709 пациенти с Covid в болница, 1101 са в интензивно лечение, 20 от тях са приети през последните 24 часа, а десет се смъртните случаи.

Правителството обяви в понеделник, че маските отново ще станат задължителни в началните училища в 40 департамента, където процентът е нараснал до повече от 50 случая на 100 000 жители за период от пет дни. Това се случва, когато децата се връщат на училище след двуседмична междусрочна ваканция.