Производителите на ваксини срещу коронавирус трябва да се подготвят за възможността да се наложи да адаптират продуктите си към варианта Омикрон. Това заяви в петък говорителят на Световната здравна организация (СЗО) Кристиан Линдмайер на брифинг в Женева, предаде Ройтерс.

В момента организацията проучва разпространението и рисковете от новата форма на вируса, открита за първи път в Южна Африка. Очаква се до дни да има повече информация, но към момента Делта все още е по-разпространеният вариант.

"Много е препоръчително производителите на ваксини да започнат да планират предварително и да предвидят вероятността за коригиране на съществуващата ваксина. Не трябва да се чака последният момент", каза той.

Германската компания BioNTech би трябвало да успее да адаптира своята ваксина срещу коронавирус сравнително бързо в отговор на появата на Омикрон. Това може да се случи за около 100 дни, ако се докаже, че наличните ваксини не са достатъчно ефективни, заяви нейният главен изпълнителен директор д-р Угур Шахин на конференцията на Reuters Next в петък.

Създадоха специални тестове за варианта Омикрон

Създадоха специални тестове за варианта Омикрон

Те отчитат характерните за варианта мутации

На същото събитие главният учен на СЗО Сумия Сваминатан коментира, че "Омикрон е много заразен, но хората не трябва да се паникьосват". По думите ѝ сега светът е по-добре подготвен да се справи, отколкото при предишните вариации.

По-рано СЗО призова за засилване на ваксинационните кампании по света и допълни, че ограничаването на пътуванията може да спечели време, но само по себе си не е решение. По данни на организацията все още няма смъртни случаи, свръзани с Омикрон. 

Омикрон вече бе засечен в различни държави в Азия, Африка, Северна и Южна Америка, Близкия изток и Европа. Много правителства затегнаха правилата за пътуване в опит да ограничат разпространението.

Светът предпразнично затяга Covid мерките заради варианта Омикрон

Светът предпразнично затяга Covid мерките заради варианта Омикрон

СЗО изпрати специален екип в Южна Африка