Севернокорейските войски продължават да пристигат в граничната зона с Южна Корея на малки групи, съобщи Йонхап.

Агенцията се позова на източници, близки до правителството в Сеул.

Войници от Северна Корея са забелязани в демилитаризираната зона

Войници от Северна Корея са забелязани в демилитаризираната зона

Ескалация на напрежението

Съобщава се, че войските на Пхенян са работили по разчистване на храсти и поддържане на пътища в Демилитаризираната зона, но не са открити никакви действия, свързани с възстановяването на охранителните постове, отстранени съгласно междукорейското споразумение.

Преди това, според съобщенията, Северна Корея отпечатва листовки, които се планират да бъдат изпратени на юг като отмъщение, "за нараняване на най-свещеното достойнство на нашето [севернокорейско] върховно ръководство и обида на целия [северно] корейски народ".

Тенденцията е резултат на декларация на националната армия на Пхенян, в която се заявява готова да изпълни решения, взети от нейното правителство, включително да влиза в районите, демилитаризирани в рамките на няколко междукорейски споразумения.

На 16 юни Северна Корея взриви съвместния офис за връзка с Юга близо до граничния град Кесон. Двете държави създават офиса след разговори между лидера на Северна Корея Ким Чен-ун и неговия колега от Юга, президента Мун Дже-ин.

Напрежението между двете страни ескалира от седмици, мотивирано от раздразнението на Пхенян от пропагандни материали, разпространявани от групировки от Юга.

Пхенян заплашва да върне войските си в демилитаризираната зона

Пхенян заплашва да върне войските си в демилитаризираната зона

КНДР засилва "военната бдителност спрямо Юга"