Северна Корея обмисля да разположи свои войски в демилитаризираната зона на границата с Южна Корея, съобщават от Централната телеграфна агенция на страната.

В съобщението на Генералния щаб на Корейската народна армия се подчертава, че всеки ход на партията и правителството ще бъде подкрепен от армията.

Също така се посочва, че на Генералния щаб е било разпоредено да проучи "план за действие за повторно напредване на армията в зоните, които са били демилитаризирани по силата на междукорейското споразумение, за превръщане на фронтовата линия в крепост и за засилване на военната бдителност спрямо Юга".

КНДР стяга армията срещу Южна Корея

КНДР стяга армията срещу Южна Корея

За това предупреди сестрата на севернокорейския лидер

Говорителят на Министерството на отбраната на Южна Корея съобщи, че военните сили на Сеул "приемат ситуацията насериозно" и са подготвени "за всякакви обстоятелства".

Съобщението на КНДР идва на фона на покачването на напрежението между двете Кореи, след като групи от избягали севернокорейци и южнокорейски активисти разпространиха от въздуха над Северна Корея около 50 000 пропагандни листовки.

Пхенян настоя Сеул да вземе мерки срещу кампанията с листовките, в които се критикуват севернокорейския лидер Ким Чен-ун и нарушенията на човешките права.  Пхенян заяви, че е разгневен от тези действия и през последната седмица прекъсна комуникационните линии със Сеул и заплаши да затвори междукорейския офис за връзка.

Като част от усилията за подобряване на отношенията с КНДР администрацията на президента Мун Дже-ин се опита да разубеди избягалите от Северна Корея да изпращат ориз и пропагандни материали. Активисти се оплакаха от натиск да избягват критики срещу Пхенян.

В свое изявление от министерството на националното обединение на Южна Корея призоваха северната си съседка да спазва постигнатите в миналото споразумения.

КНДР предупреди Южна Корея да спре с листовките или отменя военно споразумение

КНДР предупреди Южна Корея да спре с листовките или отменя военно споразумение

Сестрата на Ким Чен-ун, Ким Йо-чен заплаши с "най-лошите последствия"