Сестрата на лидера на Северна Корея предупреди Южна Корея да спре избягалите да изпращат листовки в демилитаризираната зона - ДМЗ, разделяща страните, като заяви, че може да отмени скорошното двустранно военно споразумение, ако дейността продължи.

Ким Йо-чен, която неофициално е началник на щаба на Ким Чен-ун, отправи предупреждението в изявление на държавната информационна агенция KCNA в четвъртък.

Тя има предвид хиляди "листовки против КНДР", които наскоро бяха хвърлени по северната страна на силно укрепената ДМЗ, озаглавени "Избягали от севера".

"Ако подобно злонамерено действие, извършено пред очите ни, бъде оставено да продължи под предлог на "свобода на личността" и "свобода на изразяване", южнокорейските власти незабавно ще се изправят пред най-лошите последствия", се казва в нейното изявление пред KCNA.

В отговор на изявлението на Северна Корея, говорител на Министерството на обединението на Южна Корея, което се занимава с междукорейските дела, призова за спиране на операциите с листовки.

Изпращането на листовки увеличава напрежението в Северна Корея, крие екологични рискове и застрашава частната собственост, заяви говорителят на министерството Йо Санг-кей на редовен брифинг.

"Правителството е взело мерки да спре издаването на брошури, няколко пъти", допълва той.

Ким Йо-чен предупреди за отмяна на междукорейското военно споразумение, което обещаваше да премахне практическите заплахи за война в резултат на листовките.

Военният пакт, постигнат през 2018 г., вече "почти няма никаква стойност", коментира тя.

Тя също предупреди, че Северът ще се оттегли от индустриалния проект Кесон и ще закрие съвместния офис за връзка в граничния град на Север, освен ако Сеул не спре подобни действия.

Ким Йо-чен е най-видимото присъствие около лидера на КНДР през последните две години. Тя официално е заместник директор на мощния Централен комитет на управляващата партия.

КНДР обсъди засилване на ядрената си отбрана

КНДР обсъди засилване на ядрената си отбрана

Ким чен Ун е ръководил срещата