Самолетната катастрофа край Сочи с Ту-154 може да е настъпила поради нарушение на пространствената ориентация на командира на полета. Това е довело до неговите погрешни действия при управление на самолета. Тези данни са прозвучали от руското министерство на отбраната за разследването на катастрофа.

Освен това, в доклада се посочва, че Комисията "не е открила никакви нарушения на зареждане с гориво на самолет на летище Сочи или въздействието от външни фактори." Комисията не установи "нарушения на изискванията по отношение на мястото за сядане на пътници на Ту-154, както и натоварването и баланс на товара, който е тежал 150 кг", се казва в изявление на министерството на отбраната.

През март в. "Комерсант" съобщи, че според една от версиите за самолетната катастрофа е, че тя е предизвикано от "илюзорното състояние" на пилота. То се предизвиква по време на нощен полет от добре осветена писта, когато пилотът попада в черна дупка на своите илюзии. Така пилотът не може да оцени правилно положение на самолета в пространството.

Самолетът Ту-154, който принадлежеше на руското министерство на отбраната и трябваше да лети за сирийската провинция Латакия, се разби на 25 декември 2016 г. няколко минути след излитане от летището на Сочи. На борда бяха 92 души, които всички загинаха. Сред жертвите бяха членове на ансамбъла Александров, така и журналисти от руски телевизионни канали.